Project Description

SEKSUALITEIT

Bij het ouder worden verander je, ook lichamelijk. Je krijgt daardoor steeds meer interesse in seks. Op dit gedeelte van de website vind je meer informatie over je seksuele ontwikkeling, maar ook over mogelijk problemen daarbij.

ANTWOORD OP JE VRAGEN

Je ouders vinden het misschien niet gemakkelijk om met je over seksualiteit te praten. Daarom kun je vragen hebben over seksualiteit. Zoals: “Wat is het maagdenvlies?” en “Hoe is het om voor de eerste keer met iemand te vrijen?” Deze site probeert antwoord te geven op de meest voorkomende vragen.

PROBLEMEN EN VERVELENDE SITUATIES

Ook problematische en vervelende situaties komen aan de orde. Hier lees je bijvoorbeeld waar je terecht kunt voor hulp en advies als je te maken krijgt met ongewenste intimiteiten zoals aanranding en verkrachting. Daarbij komt ook de wet en regelgeving omtrent seksualiteit aan bod.

INFORMATIE EN HULP

Het is goed om te weten dat geen enkele vraag vreemd is. Je hoeft je niet te schamen voor je vragen en ook niet wanneer je hulp zoekt omdat je er zelf niet meer uit komt.

ANTICONCEPTIE

Er zijn veel verschillende anticonceptiemiddelen. De pil en het condoom zijn het meest bekend en worden ook het meest gebruikt. Maar er zijn ook andere methoden om een zwangerschap te voorkomen. Al deze methoden zijn bedoeld voor meiden.

ANTICONCEPTIERING

De anticonceptiering is een buigzame kunststof ring die je zelf in je vagina kunt inbrengen. De ring geeft drie weken lang een bepaalde hoeveelheid hormonen af, waardoor je beschermd bent tegen een zwangerschap. Een anticonceptiering beschermt niet tegen soa’s.

ANTICONCEPTIESTAAFJE

Het anticonceptiestaafje is een buigzaam staafje, ongeveer ter grootte van een lucifer. Het staafje wordt door een arts net onder de huid aan de binnenkant van de bovenarm ingebracht. Het anticonceptiestaafje biedt alleen bescherming tegen een zwangerschap, niet tegen soa’s.

SPIRAALTJE

Het hormoonspiraaltje is een klein T-vormig voorwerp. Het wordt door een arts (de huisarts, of een arts in het ziekenhuis) ingebracht in de baarmoeder. Het spiraaltje geeft hormonen af waardoor je beschermt bent tegen een zwangerschap. Een ander voordeel van het spiraaltje is dat de menstruatie vaak minder hevig wordt. Het spiraaltje beschermt niet tegen soa’s.

OVERIGE MIDDELEN

Behalve de middelen die hierboven staan beschreven, zijn er nog meer anticonceptiemiddelen die tegen een zwangerschap kunnen beschermen. Bijvoorbeeld de hormoonpleister, het vrouwencondoom en het pessarium. Ook wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een mannenpil. Voor meer informatie en advies over anticonceptie kun je bij de huisarts terecht.